Lakering af trægulv, og hvordan du forbereder dig

At renovere et trægulv kan være en smule kompliceret, men så igen være meget givende. Følg vores trin-for-trin guide og opdag den skønhed, du kan få frem i dine gamle trægulve. Du får brug for en lakrulle der skal kunne klare vandbaseret gulvlak samt en forlænger til skaftet. Dernæst en lille børste samt, sandpapir(korn 150), en støvsuger, en fnugfri klud og til sidst hvor du selv bruger til at passe på helbredet så som handsker, beskyttelsesbriller og evt servietter.

Forberedelser og guide til lakering af gulv

Før du du går i gang skal du som beskrevet på vores andre sider sørge for at gulvet er omhyggeligt slebet eller afhøvlet. Som med mange andre ting er forberedelse af gulvet nøglen til at skabe den perfekte overflade og det bedste gulv. Når du sliber et plankegulv skal du sørge for at få gulvet slebet helt ned til det rene træ. Når slibningen er overstået skal du forsigtigt støvsuge overfladen og andre steder hvor støvet kan have samlet sig. Før du påfører lakken skal du være sikker på at der ikke er huller eller små revner. Er dette tilfældet kan du evt bruge lidt træspartel der kan købes i de fleste byggemarkeder og i mange forskellige farver således at dette matcher gulvet. Dette fyldes i hullerne og der slibes derefter med en klods således at spartelmassen bliver plan med hullet/revnen. Dernæst påføres lakken ved en normal stuetemperatur, 18-25 ° C. Husk at lukke gardinerne for at undgå direkte sollys på gulvet.


Omrør lakken grundigt og lad det hvile i ca 5-10 minutter før brug. Den første lakering af rent træ udføres systematisk uden afbrydelser. Planlæg hele processen eller arbejdsgangen, med hensyntagen til, hvor du vil starte og afslutte i værelset.

1. Begynd lakeringen af kanterne i den fjerneste ende af rummet.
2. Dyp rullen i spanden og påfør lakken jævnt over gulvet uden at pres, mod træets årer.
3. Glat ud af, at samme sektion ved at føre det over igen, nu langs træets årer, uden at tilføje mere lak.
4. Gentag trin 1-3 for yderligere 2 meter. Overlappe med det forrige afsnit for en smidig overgang. Gentag indtil hele overfladen er dækket.
5. Lad lakken tørre i 2-3 timer.
6. Lav en let slibning af gulvet ved hjælp af sandpapir korn 150 på slibemaskinen.
7. Støvsug gulvet og tør det med en fugtig klud.
8. Ved områder der ikke slides så meget på er to lag lak som regel nok. I områder med højere slid, anbefales det at give gulvet et tredje lag.


Gulvet vil normalt kunne tages i brug ca 8 timer efter lakering. Efter 24 timer, kan møblerne sættes på plads men vent med de tungeste genstande som f.eks sofa før efter de første par dage. Efter lakken har stået en uge har du opnået fuld hårdhed.


For at holde dit gulv flot kan du i dit fleste tilfælde nøjes med en regelmæssig støvsugning. Vasker du gulvet skal du det første stykke tid helst holde dig fra de forskellige rengøringsmidler og egentlig bare nøjes med at rengøre eller vaske gulvet med lunkent vand. Efter et stykke tid anbefaler vi at bruge brun sæbe men ingen andre midler da disse kan skade gulvet og i værste fald gøre det mat i overfladen.

Lakrulle i skum

Lakrulle i skum

Billedet her viser en lakrulle lavet af skum. Med denne får du det bedste resultat og den pæneste blanke overflade.

Revne i parketgulv

Revne i trægulv

Revnen du her ser er en samling der er gået fra hinanden. Denne ville nemt kunne spartles med træspartel og revnen vil derefter næsten være usynlig.