Olie behandling af trægulv, få den flotteste finish

Denne efterbehandlings teknik kan bruges på mange forskellige typer trægulve såsom parketgulv, plankegulv, udendørs træmøbler, træ bordplader og mange andre overflader i træ. Tusinde vis af mennesker har brugt olie til træværk med succes i mange år. Hvad de fleste private mangler er den tekniske erfaring til at udføre hele processen helt korrekt og få det bedste resultat. Vi har her prøvet at skrue en guide eller rettere en trin for trin beskrivelse sammen for at du på den nemmeste måde kan få det bedste resultat når du nu skal i gang med at oliere dit parket eller trægulv.

Selve forberedelsen til oliering

Den vigtigeste nøgle til anvendelse af en gulv olie er som så meget andet selve forberedelse. Overfladen skal være fri for olie, snavs, fedt og andre ting. Olie til gulv kan ikke anvendes over en anden type finish altså hvis gulvet allerede er f.eks lakeret. Det kan kun anvendes hvis gulvet bærer et tidligere lag af Oile. Hvis overfladen ikke er ren eller er for nylig slebet bør det renses. Hvis træets overflade, er gammel, og måske en smule hærget, bør det slibes let med en slibemaskine påmonteret sandpapir korn 150, til at åbne op for træ således at dette kan suge olien.


De fleste typer olier skal fortyndes med fortynder i forholdet 1 til 1. Fortynder kan være mineralsk terpentin (fortynder) eller lugtfri mineralsk terpentin. Hvis overfladen er meget hård og ikke-absorberende, kan du fortynde olien endnu mere. 1 til 1, er det forhold, der er et godt udgangspunkt, som jeg vil anbefale til det første lag. Hvis træet er meget hårdt har du muligvis brug for en tyndere ratio. Du kan evt lave en plet test for at se, om olien bliver opsuget af gulvet. Justér forholdet, så det vil suge i en 40 minutters tidsramme. En huske regel er den vi kalder "40-minutters-reglen". Hvis forholdet, du bruger ikke er absorberet på 40 minutter skal du bruge mere fortynder, altså blande olien tyndere. Du skal bruge en pensel eller maler rulle til at påføre olien.


Hvis værelset eller området du oliere er stort vil du bemærke at det meste af olien måske er suget ind hvor du begyndte. Gå tilbage til begyndelsen og læg derefter et nyt lag. Fortsæt med at anvende olien fra start til slut på denne måde. Dette skal gøres indtil du har en ensartet blank overflade efter 20 til 40 minutter. Hvis trægulvet ikke er stort, skal du vente 20 til 40 minutter mellem lagene du lægger. Olien skal lægge på overfladen i 20 til 40 minutter og være blankt på over 80% af overfladen uden egentlig tørre pletter optræder. Skulle der alligevel opstå tørre pletter kan du anvenre op til 3 til 7 lag olie indtil hele overfladen er blank. Når alle lag er lagt, og du har ventet 20 til 40 minutter, er olien nu klar til at tørre ned i overfladen. Tør al overskydende olie fra overfladen af med f.eks en fnugfri "T-shirt" eller andet materiale og lad nu gulvet tørre natten over.


Så er det blevet tid til at checke om din oliebehandling er ens over det hele eller om træet er meget tæt og ikke har suget det det skulle. Er dette tilfældet skal du i gang med et tyndere lag olie. Muligvis 1 del gulvolie til 2 dele fortynder. Er gulvet gammelt og absorbere en masse olie kan det være at du skal i gang med 2 dele olie og 1 del fortynder, altså en tykkere olie. Målet er at få så meget olie ind i trægulvet så muligt uden at det hober sig op på overfladen. Forholdet mellem fortynder og olie kan varieres, brug din egen dømmekraft. Flere TYNDE lag er altid bedre end få tykke. Brug 1 del Olie til 1 del fortynder på samme måde som det første lag du lagde. Påfør olien i flere lag efter hinanden, indtil du får en ensartet blank overflade, der forbliver blank i 20 til 40 minutter. Efter ventetiden tører du overskuds olien fra overfladen væk med en "T-shirt" eller anden fnug fri klud. Når du tørrer skal du være skånsom og ikke skrubbe i overfladen. Tør forsigtigt og jævnt overskydende olie væk fra overfladen. Når andet lag er lagt skal gulvet tørre i 7 til 10 dage, før du kan gå på det med snavsede sko. Du kan dog gå på det noget før så længe dine sko er rene. Under processes hvor olien tørre skal du være klar med en klud eller T-shirt. Olien kan i løbet af ugen efter trænge lidt op. Dette skal tøres forsigtigt op. Du kan f.eks stå på det og bevæge dine fødder ovenpå kluden således at du polere gulvet hvor overskuds olien er kommet op.


Skal du bruge trægulvet før det er tørt kan du lægge bagepapir på til at gå på da dette ikke har tryk der smitter af. Brug aldrig pap, avis, papir eller andet plast. Bagepapir gør samtidig at gulvet kan ånde og dermed tørre. Voks papirruller kan købes i det lokale byggemarked eller malerbutik. Hvis du absolut skal flytte rundt på møbler der står på gulvet, før det er tørt, søm da plast fødder på som du kan glide dem hen over gulvet på. Med disse på benene af dine møbler vil møbel benene ikke absorbere olien fra gulvet og efterlade et mærke. Oliebehandlingen vil være færdig 15 til 30 dage efter afhængig af temperatur og antallet af lag. Husk ikke at bruge voks på olien, før den er hård og hærdet. Voks vil kun synke i og har ingen effekt have.


For at rengøre dine gulve efter olielaget er lagt og hærdet skal du bruge et mildt rengøringsmiddel. Normalt vil lunkent vand være nok men eller kan en smule brun sæbe ingen skade gøre. Dette vil heller ikke nedbryde olielaget. Hold dig væk fra barske oliebaserede rengøringsmidler og specialt ammoniak. Du kan bruge svamp til at rense hårde pletter væk med, men prøv at undgå slid medmindre det er nødvendigt. Hvis du opdager, at du er kommet til at lave et mærke i olielaget kan du lave en lille hurtig touch op med lidt olie fortyndet i forholdet 1 til 1 1/2 med fortynder. Du dypper en T-shirt eller et lagner i blandingen og derefter dupper du gulvet. Lad det derefter tørre en dags tid.


Oliering af trægulv

Oliering af trægulv før og efter

Her kan du tydeligt se hvordan gulvet så ud på den ene halvdel inden behandling og på den anden hvordan det kommer til at se ud efter en oliebehandling.